Siirry suoraan sisältöön

Metsään menen

Leea Inkinen

Leea Inkinen

Vanhalla metsätiellä, jo ruohottuneella, aurinko ja varjo vuorottelevat riippuen siitä, kuinka tiheää ja korkeaa puusto kussakin kohtaa on. Kielot kukkivat vielä ja varjopaikoissa saniaisten nuorten lehtien hauskat kippurat ovat melkein suoristuneet. Ahomansikat kukkivat ja pieniä raakileitakin on jo näkyvissä. Pihlajan kukat alkavat jo kuihtua ja lehtipuiden sekä kuusen kerkkien hento vihreys tummentua. Pikkulinnut visertävät kilpaa, käki kukkuu jossain lähellä ja tuuli humisee vaimeasti puiden latvoissa. Kevät on jo vaihtunut kesäksi.

Siinä muutama havainto metsäkävelyltäni viime viikonloppuna.

Yleisesti tiedetään, että luonnolla ja luonnossa liikkumisella on positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Selailin taannoin Luken eli Luonnonvarakeskuksen sivuja ja siellä sanottiin, että suurin vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on etenkin hänen luonnossa sijaitsevissa mielipaikoissaan.

Olen aina tykännyt luonnosta ja luonnossa liikkumisesta, ja iän myötä metsästä on tullut minun mielipaikkani luonnossa, siksi kävelylenkit niin usein suuntautuvatkin sinne. Metsään menen vuodenajoista riippumatta, joskus kävelen vain metsätietä pitkin ja toisinaan taas vaeltelen pitkin metsää. Pysähtelen, ihmettelen ja nautin kaikesta ympärillä olevasta. Pidän myös marjastamisesta ja sienestys on minulle melkeinpä intohimo. Sieniä etsiessä pahinkaan ryteikkö ei ole esteenä, jos sieniä löytyy.

Metsä on minulle tärkeä paikka töistä, stressistä ja kiireestä palautumisen sekä rentoutumisen kannalta. Siellä hengitys tasaantuu, pää tyhjenee murheista ja ajatuksista ja mielen valtaa rauha. Aistit virittyvät havainnoimaan ympärillä olevaa, tuntuu kuin aika katoaisi ja sulautuisin ympäristööni. Metsässä on korona-ahdistuskin helpottanut.

Metsässä kävely on minulle myös mielekästä liikuntaa. Tunti hurahtaa huomaamatta ja välillä tulee kuljettua pitkiäkin matkoja. Pehmeällä sammaleella kävely ja jalkojen nostelu esteiden yli harjoittaa hyvin tasapainoa.

Kaiken kaikkiaan mielipaikkani tarjoamat ilot ja hyödyt ovat monenlaisia ja isompia kuin olen tullut aikaisemmin ajatelleeksikaan.

Hyvää kesää jokaiselle omassa mielipaikassaan!