Siirry suoraan sisältöön

”Muki on täynnä!”

Kirsi Roos

Kirsi Roos

Pieni tyttö juoksee sammalikossa äitiään kohti ilosta kiljuen: ”Äiti, äiti, muki on täynnä!”. Äiti nostaa katseensa mustikanvarvuista ja oikaisee selkänsä. Äiti kohtaa tyttärensä mustikan tahrimat, onnesta hehkuvat kasvot. Siinä samassa tytär kompastuu ja mustikat kaatuvat sammalmättäälle. Tytön ilme synkkenee ja ilmoille pääsee surkea itku. Äiti rientää lohduttamaan lastaan ja sanoo: ”Ei hätää, kerätään yhdessä muki täyteen.” Pian tytön itku laantuu, murhe unohtuu ja parivaljakko aloittaa tomeran poiminnan, jonka tuloksena muki on jälleen täynnä.

Nuori nainen hörppää vettä vesipullostaan, laittaa pullon reppuunsa, huitaisee samalla paarman matkoihinsa, kumartaa marjapoimurinsa kanssa kohti mustikanvarpuja ja aloittaa päättäväisen poiminnan. Äiti etenee oman poimurinsa kanssa tuonnempana verkkaisempaan tahtiin ja katselee tytärtään. Tuuli suhisee puissa, kivien päälle levittäytyy vihreä sammalpeitto, mustikanvarvut notkuvat marjojen painosta ja taivas on kesäpäivän sininen. Jonkin ajan kuluttua tytär huikkaa äidilleen: ”Ämpäri alkaa olla täynnä.” ”Hieno juttu, mun ämpäri on vasta puolillaan. Poimisitko vielä lisää, niin saisimme ämpärini täyteen?” ”Sopii, löysin hyvän paikan”, tytär vastaa ja punainen poimuri jatkaa tasaista liikettä tyttären kädessä.

Tässä pari kohtausta tilanteista, joiden välillä on noin 17 vuotta. Samanlaisia mukien kaatumisia, itkuja sekä iloisia ilmeitä astian täyttyessä on koettu vuosikymmeniä aiemmin, vain sukupolvet ovat vaihtuneet ja pärekorit ovat muuttuneet muovisiksi ämpäreiksi. Metsämme ovat pullollaan marjoja, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja sekä vitamiineja ja ovat näin ollen terveydellemme erinomaista ravintoa. Mustikkamaito ja puolukkainen vispipuuro ovat makumuistoja lapsuudesta, jotka saavat veden kielelle. Myös tulevat sukupolvet tarvitsevat näitä metsästä saatavia mieltä sekä kehoa hoitavia kokemuksia. Sanonta ”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” pitää hyvin paikkansa. Perheen kanssa tehty marjanpoimintaretki hyvien eväiden kera jää taatusti lasten mieleen ja toivottavasti myös tulevaisuudessa metsässä kaikuu iloinen huudahdus: ”Äiti, äiti, mun muki on täynnä!”