Siirry suoraan sisältöön

Terveys somettaa – miksi ihmeessä?

Leena Nieminen

Leena Nieminen

Couple At Home On Sofa In Lounge Using Digital DevicesInternetin sometuksesta ollaan kovin monta eri mieltä. Osa pitäytyy täysin irti kaikista sosiaalisten medioiden kanavista, toiset taas someilevat innolla useissa eri palveluissa. On mielenkiintoista, miten kaikki osaavat perustella valintansa. Some on asia, josta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, ja jokainen mielipide on yhtä tärkeä ja oikea. Yhtä, yhteistä ratkaisua kaikille sopivasta käyttäytymisestä ei voi kukaan antaa. Sometuksen muodot elävät vauhdilla, osa tulee mukaan jo hiipuvaan kanavaan, kun edelläkävijät ovat jo vaihtaneet uuteen.

 

Kokemus opettaa

Kaupallisuus puskee läpi aina ja kaikkialla. Aluksi kaikki on ilmaista, mutta annas olla, kun muutama vuosi on mennyt, alkaa virtaa ilmestyä ihan yllättäviä ”kavereita”. Etenkin facebook on tässä lajissa kunnostautunut. Pörssi ja omistajien intressit määräävät. Osa jättäytyy kaupallisuuden vuoksi pois kokonaan, mutta monille sosiaalisen median työkalut ovat pelkästään työn vuoksi välttämättömiä asioita. Osaamista kehittää parhaiten oma surffailu netissä. Kursseilta saa vinkkejä ja hyviä neuvoja, mutta käytännön osaaminen tulee vain ja ainoastaan oman kokemuksen kautta.

 

Ei- tarttuvien tautien ehkäisyyn sopivat samat neuvot

Terveyttä edistävä ruokavalio ja säännöllinen liikunta pienentää riskiä sairastua kaikkiin isoihin kansansairauksiin, myös useimpiin syöpiin. Tupakan, alkoholin ja toivottavasti myös auringonpoltteen riskit suurin osa kansalaisista jo tiedostaakin. Ravitsemuksesta on mediassa valitettavan usein harhaanjohtavaa tietoa, mutta tosiasia on, että päälinjat ovat jo vuosikymmeniä olleet yhtenevät. Terveyttä monipuolisesti tukeva, ravitsemussuosituksien mukainen ruokavalio alentaa kaikkien isojen kansansairauksien riskiä.

 

Parhaimmillaan some auttaa ja tukee

Someilu on tuonut konkreettisesti ihmisen oman elämän valinnat, mielipiteet ja päätökset esiin. Konkreettinen tykkää tai osallistun –painike pakottaa pohtimaan, miten asioihin suhtautuu. Omaa profiilia voi rakentaa kuvien, videoiden, postauksien, tykkäyksien, jakojen ja osallistumisten avulla.

 

Rentoa ja iloista elämänhallintaa

Digitaalisuus on pakottanut pohtimaan, miten saada terveydestä niin kiinnostava, hauska ja viihdyttävä asia, että se erottuu valtavasta infotulvasta, joka meitä ympäröi.  Syöpäjärjestöjen yksi ydintehtävä on välittää tietoa syöpäriskeistä sekä neuvoa, miten omaa sairastumisriskiä voi alentaa. Some antaa tasavertaiset mahdollisuudet vaikuttaa.  Toivottavasti osaamme käyttää teknologiaa luovasti,  jopa villisti hyväksi  – vaikuttaminen on vaikeaa, muttei ollenkaan mahdotonta.