Siirry suoraan sisältöön

Elintavat tärkeässä asemassa syövän torjunnassa

Kasviksista väriä ja makua ruokaan - samalla painonhallinta helpottuu.

15.6.2017

 Terveillä elintavoilla jopa 40 % syövistä voitaisiin välttää

Moniin syöpiin sairastumiseen vaikuttavat elintavat, kuten tupakanpoltto, alkoholin käyttö, liikkumattomuus ja ylipaino. ESSY:n uuden strategian (vv. 2017 – 2020) yksi kärkihanke on terveyden edistäminen, erityisesti kohteena nuoret naiset ja tupakointi. ESSY välittää tutkittua tietoa esimerkiksi yleisöluennoin ja sosiaalisen media avulla sekä kertomalla terveyttä edistävistä elintavoista mm. oppilaitoksissa, armeijassa ja työyhteisöissä.

Ylipaino, liikkumattomuus ja aurinko nousseet merkittäviksi syövän riskitekijöiksi  

Ennusteiden mukaan riski sairastua ihosyöpiin sekä naisten riski sairastua rintasyöpään kasvavat selvästi. Ihosyövät ovat yleistyneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana, ja niiden ilmaantuvuuden ennustetaan kasvavan edelleen. Ihosyöpiä todetaan vuosittain jo enemmän kuin suolistosyöpiä.

–          Ihosyövissä kasvun taustalla on auringon ottamisen lisääntyminen, mutta näitä syöpiä myös todetaan aiempaa herkemmin, erikoistutkija Karri Seppä kertoo.

–          Rintasyövässä kasvua selittää se, että naiset hankkivat lapsia yhä vanhempana, käyttävät enemmän alkoholia, ovat ylipainoisia ja käyttävät hormonikorvaushoitoja, hän selittää.

Huonon ennusteen syöpiin sairastutaan harvemmin

Hyvä uutinen on, että tulevaisuudessa yhä harvempi sairastuu huonon ennusteen syöpiin, kuten keuhkosyöpään, mahasyöpään ja ruokatorven syöpiin ja yhä suurempi osa syövistä on parannettavissa. Myös parantumatonta syöpää sairastavien potilaiden elinaika pitenee, kun hoidot kehittyvät.

–          Lukujen avulla arvioidaan myös tehtyjen toimenpiteiden onnistumista: kun miesten tupakanpoltto on saatu vähenemään, myös keuhkosyöpien määrä on kääntynyt laskuun, kertoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Yli 75-vuotiaiden syöpään sairastuneiden määrä kaksinkertaistuu v. 2030 mennessä

On arvioitu, että vuonna 2030 todetaan noin 11 000 syöpää enemmän kuin nykyään. Syöpään sairastuvien määränkasvu merkitsee sitä, että syöpä vaatii yhä suuremman osan terveydenhuollon voimavaroista.

Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan vuonna 2030 Suomessa todetaan yhteensä noin 43 000 uutta syöpää, ja niistä noin 23 000 miehillä ja 20 000 naisilla. Kaiken kaikkiaan miesten syöpätapausten määrä kasvaa 37 prosenttia vuoden 2013 tasoon verrattuna ja naisten 29 prosenttia.

Syöpään sairastuvat tulevaisuudessa erityisesti yli 65-vuotiaat. Alle 65-vuotiailta todettujen syöpien määrä jopa vähenee hieman. Suurten ikäluokkien vaikutus näkyy selvästi 65 – 74-vuotiailta löydettävien syöpien määrässä. Ennusteen mukaan vuosittainen sairastuneiden määrä kasvaa 23 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, mutta kääntyy tämän jälkeen laskuun.

Tutustu Syöpä Suomessa -raporttiin.