Siirry suoraan sisältöön

Koronavirus ja syöpäpotilas – Kysymyksiä ja vastauksia

20.3.2020

Vastasimme yleisimpiin syöpäpotilasta ja koronavirusta koskeviin kysymyksiin.

1. Olen syöpäpotilas, kuulunko riskiryhmään?
Kyllä.

2. Miksi koronavirukseen sairastuminen on vaarallista syöpäpotilaalle? 
Syöpähoidot heikentävät potilaiden vastustuskykyä. Heikentynyt vastustuskyky lisää riskiä saada tartunta ja sairastua vakavammin kuin henkilö, jolla on normaali vastustuskyky.  

3. Jos saan immunoterapiahoitoa, miten minun pitäisi suhtautua koronaan?
Ota yhteyttä sinua hoitavaa tahoon, saat sieltä tarkempaa tietoa.  

4. Kuulunko riskiryhmään, jos olen ollut leikkauksessa enkä ole saanut muuta syöpähoitoa?
Kyllä. Leikkauksia on monenlaisia, eikä kaikkien leikkausten riski ole yhtä suuri. On tärkeää, että noudatat leikkauksen jälkeen saamiasi ohjeita. Tarkkaile omaa vointiasi ja toimi viranomaisten suositusten mukaisesti. Ota tarvittaessa yhteyttä hoitohenkilökuntaan saadaksesi lisää tietoa. 

5. Pitääkö kaikkien syöpäpotilaiden pysytellä kotona?
Tällä hetkellä suositus on, että jokainen pysyy mahdollisimman paljon kotona, jotta tartuntariski pienenee. Tämä koskee muitakin kun syöpäpotilaita. 

6. Viranomaiset kehottavat pysymään sisällä, pitääkö minun perua syöpähoidot?
Syöpähoitoihin pitää mennä hoitosuunnitelman mukaan, ellet saa muita ohjeita hoitohenkilökunnalta tai sairaalasta. Jos on mahdollista, älä käytä julkisia kulkuvälineitä hoitoon mennessäsi tai sieltä tullessasi.

7. Voinko syöpäpotilaana tavata ystäviäni kotona tai voiko ystäväni tulla minua tapaamaan sairaalaan?
Syöpäpotilaan on järkevää vähentää kaikkia tapaamisia, jotta tartuntavaara vähenee. Sairaaloilla ja hoitokodeilla on tällä hetkellä tiukkoja ohjeita ja määräyksiä, joita on hyvä seurata ja noudattaa. Jos sinulla on flunssaoireita, kuten kurkkukipua, yskää, nuhaa tai kuumetta, tai jos olet altistunut tartunnalle, sinun pitää ehdottomasti pysyä poissa hoitolaitoksista ja sairaaloista.  Jos sinulle on tulossa vieraita kotiin, pyydä heitä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja välttämään halauksia.  Jos vierailla on flunssaoireita, vierailu pitää perua. 

8. Saanko käydä tapaamassa sukulaistani sairaalassa tai hoitokodissa?
Tällä hetkellä vierailuja pyydetään välttämään. Kunnioita vierailukieltoa läheisesi turvallisuuden vuoksi. Jos tapaamiselle on jokin erityinen syy, ota yhteyttä sairaalaan tai hoitokotiin ja pyydä toimintaohjeita. 

 9. Asun yhdessä syöpään sairastuneen kanssa, miten minun kuuluu toimia?
Sairastuneen lähiomaisena sinunkin on erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten antamia ohjeita riskiryhmälle. Vältä fyysistä läheisyyttä mahdollisimman paljon, ja muista hyvä käsihygienia. 

10. Miten korona eroaa tavallisesta flunssasta ja mistä tiedän, milloin pitää ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaan?
Syöpäpotilaiden pitää aina ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaan, mikäli heillä on flunssan oireita.  

11. Jos sairastun flunssaan kesken syöpähoitojen, siirtyvätkö hoidot ja miten niitä jatketaan? Peittelenkö flunssaoireet, etteivät hoidot siirry?
Jokaisen syöpäpotilaan hoidot suunnitellaan yksilöllisesti ja hoitojen valintaan osallistuu lääketieteen eri alojen asiantuntijoita. Potilaan hoidot pyritään aina viemään läpi hoitosuunnitelman mukaan. Jos syöpäpotilas sairastuu flunssaan, hoidetaan ensin flunssa (tai muu infektio) ja sen jälkeen hoitoja jatketaan. Syöpäpotilaan ei pidä koskaan peitellä flunssaoireita siinä pelossa, että syövän hoidot siirtyvät.  

12. Uskaltaako hoitoihin ylipäätään lähteä ja voisiko hoidot keskeyttää?
Luonnollisesti potilaat miettivät ja ehkä pelkäävät syövän hoitojen ja koronan yhteyttä. Kannattaa luottaa hoitavan lääkärin yksilölliseen arvioon tilanteestasi. Erilaiset infektiot ovat aina riskejä syöpäpotilaille ja niihin on opittu varautumaan.  

13. Voiko immuniteettini laskea vielä syöpähoitojen loputtua?
Immuniteetti voi vielä laskea väliaikaisesti syöpähoitojen loputtua. Hoitotaho ohjeistaa sinua huomioiden tilanteesi ja saamasi hoidon.   

14. Syöpähoitoni ovat loppuneet, kuulunko edelleen riskiryhmään?
Jos syöpähoitosi ovat ohi ja olet saanut terveen paperit, et periaatteessa kuulu riskiryhmään. Aina on olemassa poikkeuksia, joten on hyvä seurata viranomaisten suosituksia. Ota yhteyttä lääkäriin, jos olet epävarma. 

15. Miksi Syöpäjärjestöjen antamat neuvot ovat yleisluontoisia? Miksi kehotamme ottamaan yhteyttä hoitohenkilökuntaan?
Eri syöpäsairaudet ja niiden hoidot voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Myös saman syöpäsairauden hoito voi olla eri potilailla erilaista. Sen vuoksi parhaat yksilölliset neuvot saa hoitohenkilökunnalta.